KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  normazura on Mon Jan 26, 2009 11:48 am

cengkelik = lemas
ayat : "keh nak air, cengkelik keh neh"

kerayan = cuak @
ayat : "lah auk ... kerayan keh"
avatar
normazura

Posts : 240
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : kg jeruas, sega raub @ sri andalas, klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  lizamanaf on Tue Jan 27, 2009 6:47 am

aku suker topic neh..
taim aku nak tulih ni la dah lupe la plak...hahha...
avatar
lizamanaf

Posts : 10
Join date : 2009-01-27
Location : Coventry UK

View user profile http://lizamanaf.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  najib on Tue Jan 27, 2009 10:26 am

aku now kat raub...td ms breakfast mak aku br kuar perkataan ni...

gebar = selimut
avatar
najib

Posts : 254
Join date : 2009-01-20
Age : 37
Location : kinrara, jln tun razak

View user profile http://najedlife.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Tue Jan 27, 2009 2:44 pm

pohh paleh wehhh = PAK TAM raja lawak,,,eeheheh,,,yg aku tau maksud dia ala2 mcm best laa,,ye ke ??
dulu bopren pertama org ulu dong,( jiran Zc )..eheheheee... bom
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  normazura on Tue Jan 27, 2009 8:08 pm

meraban = merepek
ayat : "mus teh mmg suke cakap meraban, peh palehh wehhhh"
avatar
normazura

Posts : 240
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : kg jeruas, sega raub @ sri andalas, klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  lizamanaf on Tue Jan 27, 2009 8:25 pm

weh..merayap tu perkataan raub ke? tp mak aku mmg suka guna perkataan ni dulu2 masa nak keluar berjalan ke bandor
avatar
lizamanaf

Posts : 10
Join date : 2009-01-27
Location : Coventry UK

View user profile http://lizamanaf.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Tue Jan 27, 2009 8:59 pm

belanor = kuah banjir..letak kuah gulai bnyk sgt dlm pinggan nasi

ayat = aok neh sampai belanor kuah tuh..

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Tue Jan 27, 2009 9:36 pm

pedaaoh = tipu or menyakat selalunye tipu budak kecik la, tipu org besor pun bole gak, arwah wan(nenek) aku dulu selalu marah kalo komeh mempedaaoh adik2...

ayat = hokmeh toksah buat pedaah

maleh = malas

ayat = maleh keh

takkenok = tak nak

ayat = takkenok keh

taih = cair

ayat = gula2 tu dah taih (akibat ditinggalkan atas dashboard keta tgh panas)

by the way..ada beberapa kata ganti nama..

keh/ kaweh = saya/aku
hokmeh/demeh = korang
aok = awak
komeh = kami/kitorang

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  ayeesha on Fri Jan 30, 2009 2:53 pm

Bagus tul korang cikgu2 pakat wat kamus ni.... Kita br jer nk g kedai buku carik. he...he...jimat sket duit... What a Face

Teringat dlu mase sekolah2,....naik bas....dok sebelah sorang mak cik ni.....dia nk tanya ape tah....disebabkn makcik tu ckp laju sgt....kita suruh le makcik tu ckp slow2.....sebijik2...mau 3, 4 kali jgk makcik tu ulang ckp dia....konon ingat leh tngkp 1,2 patah perkataan yg dia ckp....pas tu leh la wat rumusan kehendak makcik tu......rupa2nya kita x dpt menandingi kehebatan bahasa alien tu.....akhirnya, kena mintak tolong kat org lain....sbnrnya, makcik tu nk pastikan betul ke bas yg dia ambik tu.....blur btul kita time tu. kah....kah...kah... lol!

Jgn lupa apply hakcipta utk kamus ni tau....... Bagi contoh ayat skali & wat kaler2 br cantik, menarik, tertarik, kau mmg the BOMB!! Razz

ayeesha
Admin

Posts : 147
Join date : 2008-12-28
Age : 38
Location : Cheras, KL

View user profile http://frenz.userboard.net

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  lizamanaf on Fri Jan 30, 2009 3:45 pm

berkelinchak (ada gengung skek) - maksudnya busy gile buat keje masa kenduri contohnye

contoh ayat - lepas puas berkelinchak masa kenduri, maka saya tido dengan nyenyaknye
avatar
lizamanaf

Posts : 10
Join date : 2009-01-27
Location : Coventry UK

View user profile http://lizamanaf.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  cliey on Fri Jan 30, 2009 3:49 pm

hahhahah...lawak2...aku tukang bace ajer!!
Very Happy
avatar
cliey

Posts : 184
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : Krau 1

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Fri Jan 30, 2009 4:37 pm

lizamanaf wrote:weh..merayap tu perkataan raub ke? tp mak aku mmg suka guna perkataan ni dulu2 masa nak keluar berjalan ke bandor
tak,,ini perkataan biologi,,,serangga2 dan haiwan reptilia merayap.....meniarap pun sama jugak,,eeekekekekeee............... bounce
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  lizamanaf on Fri Jan 30, 2009 4:39 pm

hampureh ko mus!! (ha cuba teka ape plak maksudnye? haha)
avatar
lizamanaf

Posts : 10
Join date : 2009-01-27
Location : Coventry UK

View user profile http://lizamanaf.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Fri Jan 30, 2009 4:40 pm

ayeesha wrote:Bagus tul korang cikgu2 pakat wat kamus ni.... Kita br jer nk g kedai buku carik. he...he...jimat sket duit... What a Face

Teringat dlu mase sekolah2,....naik bas....dok sebelah sorang mak cik ni.....dia nk tanya ape tah....disebabkn makcik tu ckp laju sgt....kita suruh le makcik tu ckp slow2.....sebijik2...mau 3, 4 kali jgk makcik tu ulang ckp dia....konon ingat leh tngkp 1,2 patah perkataan yg dia ckp....pas tu leh la wat rumusan kehendak makcik tu......rupa2nya kita x dpt menandingi kehebatan bahasa alien tu.....akhirnya, kena mintak tolong kat org lain....sbnrnya, makcik tu nk pastikan betul ke bas yg dia ambik tu.....blur btul kita time tu. kah....kah...kah... lol!

Jgn lupa apply hakcipta utk kamus ni tau....... Bagi contoh ayat skali & wat kaler2 br cantik, menarik, tertarik, kau mmg the BOMB!! Razz
,,dia ni blurr biasaa,,,,,kalau dia tak blur tu yg tak biasa tuhhh,,,eekekekee.... confused
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  Dato' K on Sat Jan 31, 2009 11:19 am

huuuiiii..perkataan lain mmg biase aku guna, tp berkelinchak neh mmg bahasa tahap tinggi sungguh..hahahah..power2..sekali sebut, macam nama ikan pun ade, dua kali sebut, macam org main bola pun ade (menggelecek)..hahahahah...syabas diucapkan kepada liza...ko mmg power1000x..

aku rase la kan, pahang nih unik sbb walaupun ade loghat sendiri, tapi tiap2 daerah, lain loghat nye..n tiap2 kg pun kekadang lain gak..

i.e

bahasa inggeris - I’ve spoken to him about this matter. Unfortunately, he refused to take it positively. Jack ass!
bahasa malaysia baku - Saya sudah memaklumkan perkara ini kepada beliau, tapi malang sekali, dia degil dan tidak mengendahkannya. Bodoh sungguh!
bahasa pahang (cheroh) - Kaeh doh jenuh begitau ke die wehh, tapi cakak kaeh neh bukain nye nok dedengor di dimeh..dege!...budo!
bahasa pahang (kuala lipis) - Komeh neh doh bagitau ke die entaknyerh..tapi bukae nyerh nok mendengor..babir pepaleh!..bodo bete!

bahasa yang aku teringat skrg neh :
1. babir - degil
2. tembok - jalan raya
avatar
Dato' K

Posts : 436
Join date : 2009-01-17
Age : 38
Location : seremban 2, cheroh darul makmur

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  yard dean on Tue Feb 03, 2009 11:53 pm

normazura wrote:cengkelik = lemas
ayat : "keh nak air, cengkelik keh neh"

kerayan = cuak @
ayat : "lah auk ... kerayan keh"
cengkelik ke.. bukan mengkelan..
avatar
yard dean

Posts : 247
Join date : 2009-02-02
Age : 38
Location : jb johor..

View user profile http://www.apple-ijau.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  yard dean on Tue Feb 03, 2009 11:57 pm

musliha mustapha wrote:
lizamanaf wrote:weh..merayap tu perkataan raub ke? tp mak aku mmg suka guna perkataan ni dulu2 masa nak keluar berjalan ke bandor
tak,,ini perkataan biologi,,,serangga2 dan haiwan reptilia merayap.....meniarap pun sama jugak,,eeekekekekeee............... bounce

ntah la ape ape pon aku memang tabik kat mus.. sungguh pandai kamu buat lawak di keaadan tidak memerlukan penat aku ketawa..
avatar
yard dean

Posts : 247
Join date : 2009-02-02
Age : 38
Location : jb johor..

View user profile http://www.apple-ijau.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Wed Feb 04, 2009 9:18 am

yard dean wrote:
normazura wrote:cengkelik = lemas
ayat : "keh nak air, cengkelik keh neh"

kerayan = cuak @
ayat : "lah auk ... kerayan keh"
cengkelik ke.. bukan mengkelan..

mengkelan pun betul gak...

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  Dato' K on Wed Feb 04, 2009 2:49 pm

ehh, mengkelan tu bukan macam ......(tak reti nak bagi thesaurus nye)

contoh :
cikgu zura sedang tergesa2 hendak pulang ke rumah tanpa menghiraukan makanan yang terhidang dihadapannya. cik shilla yang menyedari keadaan itu lantas berkata :
'weh aok neh, ce jamoh sikik makanae terh..kang mengkelan pulok..'

kira macam - perbuatan setakat ambik syarat je la...

ye ke?kena tanya lizamanaf neh..dia sifu (aku kalo sebut nama dia neh, mesti teringat tergelinchak..huhuhu)

lagi satu perkataan

jas = hampeh/hampuras/tak guna/useless/hopeless
avatar
Dato' K

Posts : 436
Join date : 2009-01-17
Age : 38
Location : seremban 2, cheroh darul makmur

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Wed Feb 04, 2009 5:26 pm

jas tu ejaan sopan sgt la dato,,,JEH,,baru sedap nak bace,,matnye pun best,cikgu ghazali tulis dlm note book geografi aku " matnye takde jawapan "...wakakaka aku salin soklan jek masa tu rupenya..... geek
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Wed Feb 04, 2009 11:48 pm

[quote="Dato' K"]ehh, mengkelan tu bukan macam ......(tak reti nak bagi thesaurus nye)

contoh :
cikgu zura sedang tergesa2 hendak pulang ke rumah tanpa menghiraukan makanan yang terhidang dihadapannya. cik shilla yang menyedari keadaan itu lantas berkata :
'weh aok neh, ce jamoh sikik makanae terh..kang mengkelan pulok..'

kira macam - perbuatan setakat ambik syarat je la...

ye ke?kena tanya lizamanaf neh..dia sifu (aku kalo sebut nama dia neh, mesti teringat tergelinchak..huhuhu)

keh rasa ayat nih x guna perkataan mengkelan.x sesueii gitu..patutnyer kempunan...mcm kempunan telur tembakul tu la..

mak aku selalu sebut..minum air tuh kang mengkelan...sebab selalu sgt tgk anak2 dia mkn cepat2 sbb x sabo nak g sambung main...

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Wed Feb 04, 2009 11:53 pm

musliha mustapha wrote:jas tu ejaan sopan sgt la dato,,,JEH,,baru sedap nak bace,,matnye pun best,cikgu ghazali tulis dlm note book geografi aku " matnye takde jawapan "...wakakaka aku salin soklan jek masa tu rupenya..... geek


haah..hampeh jeh punye budok..kecik2 x nok mampuih...dato k menyumpah bebudak kutu dijalanan itu... Razz Razz

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  yard dean on Thu Feb 05, 2009 12:27 am

mak aku aku ade guna satu term nih, First time aku dengar masa die tanya pasal PUSPA if i not mistaken.. ini ayat nye " Ape ke name RUDUNG aok tu" Rudung disini bermaksud kawan/member/klik

satu lagi bercelih ayatnya: "Tak buleh keh minum air kopicinno nih.. BERCELIH amat" maksud bercelih berlainan/asing atau tak familiar
avatar
yard dean

Posts : 247
Join date : 2009-02-02
Age : 38
Location : jb johor..

View user profile http://www.apple-ijau.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Thu Feb 05, 2009 9:03 am

yard dean wrote:mak aku aku ade guna satu term nih, First time aku dengar masa die tanya pasal PUSPA if i not mistaken.. ini ayat nye " Ape ke name RUDUNG aok tu" Rudung disini bermaksud kawan/member/klik

satu lagi bercelih ayatnya: "Tak buleh keh minum air kopicinno nih.. BERCELIH amat" maksud bercelih berlainan/asing atau tak familiar

Rudung?? wah ni lg satu bahasa tahap tinggi nih..keh x penoh dengor...

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Thu Feb 05, 2009 2:08 pm

yard dean wrote:mak aku aku ade guna satu term nih, First time aku dengar masa die tanya pasal PUSPA if i not mistaken.. ini ayat nye " Ape ke name RUDUNG aok tu" Rudung disini bermaksud kawan/member/klik

satu lagi bercelih ayatnya: "Tak buleh keh minum air kopicinno nih.. BERCELIH amat" maksud bercelih berlainan/asing atau tak familiar
..perhh ni tahap PHD level nih,,mak ko asal org mana ti ?..... Idea
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum