KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  Dato' K on Thu Feb 05, 2009 2:14 pm

yard dean wrote:mak aku aku ade guna satu term nih, First time aku dengar masa die tanya pasal PUSPA if i not mistaken.. ini ayat nye " Ape ke name RUDUNG aok tu" Rudung disini bermaksud kawan/member/klik

satu lagi bercelih ayatnya: "Tak buleh keh minum air kopicinno nih.. BERCELIH amat" maksud bercelih berlainan/asing atau tak familiar

kalo nak ikut dia punya actual pronunciation = ghodong...bahasa neh org belah2 lipis n jerantut yg biasa guna..org raub jarang gune lah..
avatar
Dato' K

Posts : 436
Join date : 2009-01-17
Age : 38
Location : seremban 2, cheroh darul makmur

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  normazura on Thu Feb 05, 2009 6:08 pm

cengkelik ke.. bukan mengkelan..

lain meaning nye tu atie .....

cengkelik = lemas

mengkelan = tercekik ketika makan
avatar
normazura

Posts : 240
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : kg jeruas, sega raub @ sri andalas, klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  yard dean on Thu Feb 05, 2009 11:28 pm

musliha mustapha wrote:
yard dean wrote:mak aku aku ade guna satu term nih, First time aku dengar masa die tanya pasal PUSPA if i not mistaken.. ini ayat nye " Ape ke name RUDUNG aok tu" Rudung disini bermaksud kawan/member/klik

satu lagi bercelih ayatnya: "Tak buleh keh minum air kopicinno nih.. BERCELIH amat" maksud bercelih berlainan/asing atau tak familiar
..perhh ni tahap PHD level nih,,mak ko asal org mana ti ?..... Idea
mak aku asal "bandar".. sg rambai, chenua,sega..org tua tu kengkdang pepelik je bahasa die.. ikut suka die la kalau dtg angin dia nak membebel dlm bahasa bandar, die dia bagi je..
avatar
yard dean

Posts : 247
Join date : 2009-02-02
Age : 38
Location : jb johor..

View user profile http://www.apple-ijau.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  normazura on Fri Feb 06, 2009 2:27 pm

KAMUS DUSUN

okey kengkawan ..... ringkasan terkini KAMUS DUSUN kita okey ....
hubbby aku dok heran .... nape la wife nye gelak sakan ..... sampai keluar ayer mate .... kekkekekekekekke


1) cengkelik = lemas
"auk neh reti berenang ke tidak, nampak cengkelik jeh dala'm ayer teh"

2) kerayan = cuak/ketakutan
"mat nye auk pakai gineh gaye, kerayan keh menengok nyeh"

3) gebar = selimut
"bawak lipat keh sikit gebur demeh teh, nyeh bejanor sineh"

4) pehpaleh = amat dahsyat/sangat
"pengai musliha teh, peh paleh keh tengok"

5) meraban = merepek
"mat nyer aok neh shilla, suke sanget cakak meraban"

6) belanor/berjanor = kotor berair
"atie ... kemas meja dapur teh, berjanor jeh" ...

7) peda'aoh = menipu/menyakat

Cool taih = cair

9) berkelichak = tunggang langgang

10) bejanor = tumpah

11) babir = degil

12) tembok = jalan raya

13) jamoh = rasa sedikit

14) jeh/jah = rosak/buruk/busuk

15) cupier = sipi/tepi sangat

16) ralek/ralit = kusyuk

17) bercelih = pelik/berlainan

18) ghudong = cacat @ kawan

19) keh/kaweh = aku/saya

20) aok = awak/kau

21) hokmeh/demeh = mereka/diaorang/kamuorang

22) komeh = kami/kitaorang

23) maleh = malas

24) tak'kenok = tak nak
zaidi mempelawa kaduk untuk menemaninya ke bilik guru ....
jawapan drpd kaduk "tak'kehnok ...."

25) mat nye = kenapa/mengapa
"mat nye aok neh .... dr tadeh keh tengok ke hulu ke hilir .... macam sawan jeh "

26) ayer = air
"shilla, buat ayer kupi nyer .... dalam kule"
nanti le aku edit semula .... penat keh .....


Last edited by normazura on Sat Feb 07, 2009 12:36 am; edited 1 time in total
avatar
normazura

Posts : 240
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : kg jeruas, sega raub @ sri andalas, klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Fri Feb 06, 2009 3:50 pm

Dato' K wrote:
yard dean wrote:mak aku aku ade guna satu term nih, First time aku dengar masa die tanya pasal PUSPA if i not mistaken.. ini ayat nye " Ape ke name RUDUNG aok tu" Rudung disini bermaksud kawan/member/klik

satu lagi bercelih ayatnya: "Tak buleh keh minum air kopicinno nih.. BERCELIH amat" maksud bercelih berlainan/asing atau tak familiar

kalo nak ikut dia punya actual pronunciation = ghodong...bahasa neh org belah2 lipis n jerantut yg biasa guna..org raub jarang gune lah..
....yessszaa,,aku tingat dlm raja lawak Pak Tam,org temerloh,dia ada guna words ni,ghodong kaweh... rabbit ..........zura,ko tak memasak ke ? pun bagus dr menaip pjg2 tu,aok neh,org nak belaki aok nak belaki jugok,memasok maleh paleh....wakakaka blasahh.... Suspect
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Wed Feb 11, 2009 12:02 am

ghajin benor aok neh ye...AA...tq

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  mytini on Thu Feb 12, 2009 10:57 am

nampaknya aku x bole join korang2 yg memang pndai ckp loghat pahang ni...aku bahasa jawa pandai la...hahaha Very Happy
avatar
mytini

Posts : 41
Join date : 2009-01-21
Age : 38
Location : kg. sg. pasu, raub & puncak alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  fazrijohari on Thu Feb 12, 2009 5:39 pm

dah lupa latu.. dulu kerayan pun ko faham kan apa maksud dia? ha...
sesapa x fhm tanya kamal.. dia pun x tau kena duk balik raub jgn g mana2
hahahaha

fazrijohari

Posts : 37
Join date : 2009-02-10
Age : 38
Location : pasir gudang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Thu Feb 12, 2009 8:51 pm

mytini wrote:nampaknya aku x bole join korang2 yg memang pndai ckp loghat pahang ni...aku bahasa jawa pandai la...hahaha Very Happy
...tak semestinya tak pandai takbleh join..tak reti,kita belajar then terus belajar,,cemana ko nak jd cikgu nih yani,abih laaa ajar maths dlm bahasa jawa la jawap nyaaaa,,,eehehhe,teammate aku ALU indonesia,dia sering membutuhkan data2 network dariku,,,waakakakakaa cyclops
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Thu Feb 12, 2009 8:59 pm

fazrijohari wrote:dah lupa latu.. dulu kerayan pun ko faham kan apa maksud dia? ha...
sesapa x fhm tanya kamal.. dia pun x tau kena duk balik raub jgn g mana2
hahahaha
...yani lupa pasu @ sungai pasu laa,,adik laki2 aku besfren dia oang batu talam,,aku blajar 1 words JENTAK = gedik,,,,eekekek i likeeeee.... I love you
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  mytini on Fri Feb 13, 2009 11:09 am

musliha mustapha wrote:
mytini wrote:nampaknya aku x bole join korang2 yg memang pndai ckp loghat pahang ni...aku bahasa jawa pandai la...hahaha Very Happy
...tak semestinya tak pandai takbleh join..tak reti,kita belajar then terus belajar,,cemana ko nak jd cikgu nih yani,abih laaa ajar maths dlm bahasa jawa la jawap nyaaaa,,,eehehhe,teammate aku ALU indonesia,dia sering membutuhkan data2 network dariku,,,waakakakakaa cyclops


hmmmm....kerayan tu aku paham le = terkejut...mcm bunyik bhs jawa pon ada....ala...cikgu maths ajar dlm bhs jawa n bhs lipihhhhhhh ni xde elaun...ajar dlm english maaaaa..
avatar
mytini

Posts : 41
Join date : 2009-01-21
Age : 38
Location : kg. sg. pasu, raub & puncak alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  normazura on Fri Feb 13, 2009 6:50 pm

mytini wrote:
musliha mustapha wrote:
mytini wrote:nampaknya aku x bole join korang2 yg memang pndai ckp loghat pahang ni...aku bahasa jawa pandai la...hahaha Very Happy
...tak semestinya tak pandai takbleh join..tak reti,kita belajar then terus belajar,,cemana ko nak jd cikgu nih yani,abih laaa ajar maths dlm bahasa jawa la jawap nyaaaa,,,eehehhe,teammate aku ALU indonesia,dia sering membutuhkan data2 network dariku,,,waakakakakaa cyclops


hmmmm....kerayan tu aku paham le = terkejut...mcm bunyik bhs jawa pon ada....ala...cikgu maths ajar dlm bhs jawa n bhs lipihhhhhhh ni xde elaun...ajar dlm english maaaaa..

tak payah susah2 la cikgu yani .... auk cakak aje dalam bahasa melayu .... setakat ngaja kat area kpg @ pinggir bandar, bukan nyer demeh paham sgt .... sikit2 aje udah la eng nye .... nanti tak tercapai learning objective .... ikut la nasihat aku yg 7 thn ngaja neh .... ehheheh
avatar
normazura

Posts : 240
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : kg jeruas, sega raub @ sri andalas, klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Fri Feb 13, 2009 7:02 pm

7 tahun dah ye zura...huuhuhuhuu ramai dah anak bangsa ku yg kau didik,atau rosakkkan ??,,,,,ehehe ya ampunn.. Surprised
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  fazrijohari on Sat Feb 14, 2009 7:20 pm

anyway aku salute pada yang jadi cikgu... memang la penyabar.. korang do la the best for our next generation.. IKHLAS mengajar, nak murid pandai. Tp dpt cikgu lawa n baik pun anak murid semangat juga nak dgr apa cikgu kata... tul x guys... I love you

fazrijohari

Posts : 37
Join date : 2009-02-10
Age : 38
Location : pasir gudang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Sun Feb 15, 2009 12:15 pm

fazrijohari wrote:anyway aku salute pada yang jadi cikgu... memang la penyabar.. korang do la the best for our next generation.. IKHLAS mengajar, nak murid pandai. Tp dpt cikgu lawa n baik pun anak murid semangat juga nak dgr apa cikgu kata... tul x guys... I love you

dulu ada ke cikgu kita yg lawa????

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  fazrijohari on Mon Feb 16, 2009 11:43 pm

hehe.. tah la tp kat teknik ada la cikgu amoi tu... perghhhh..marveles, tiptop,ngetep di era. mana ada bebudak kelas aku nak ponteng kelas dia walaupun dia ajar Add Math.. Cam x caya jer.. Laughing

fazrijohari

Posts : 37
Join date : 2009-02-10
Age : 38
Location : pasir gudang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Thu Feb 19, 2009 4:19 pm

shamshillah wrote:
fazrijohari wrote:anyway aku salute pada yang jadi cikgu... memang la penyabar.. korang do la the best for our next generation.. IKHLAS mengajar, nak murid pandai. Tp dpt cikgu lawa n baik pun anak murid semangat juga nak dgr apa cikgu kata... tul x guys... I love you

dulu ada ke cikgu kita yg lawa????
....waakakaka aderr laa shilla,ko jek yg memilih sgt,,kan masa form 5 aku suka ngorat cigu burhanudin.,tunggu dia ngorat aku lambat sgt,,wakakakka.... pirat
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  fazrijohari on Thu Feb 19, 2009 8:19 pm

opsss. pembetulan.. cikgu yg lawa n hensem.. baru luas sikit skop dia..
syila nak hensem camne gak'ah.. sume org malaysia bkn taste ko ye...
ish3
Laughing

fazrijohari

Posts : 37
Join date : 2009-02-10
Age : 38
Location : pasir gudang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Sun Feb 22, 2009 1:54 am

ntah ye..or malaysia kurg hensom..ekekeke...tp masa aku amik diploma..ada sorg lecturer ajar business yg hensom cam pelakon hongkong...mmg besemangat masuk kelas dia...x ngantuk lgsung, x penah masuk kelas lambat..senyuman dia..pergh..sweet sgt..rambut kemas je..pakai smart..hehehehe..kalo kelas lain aku la juara tido n juara dtg lambat..teruk betul..nasib baik lulus gak diploma...

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  cliey on Tue Mar 10, 2009 11:33 am

terkancuih tue bahasa raub ke ha?? Question elephant
avatar
cliey

Posts : 184
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : Krau 1

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  yard dean on Tue Mar 10, 2009 11:00 pm

terkancuih?? ape kah maksud nya.. haa aku ada satu istilah yang ingin ditanya khas pada kamal.. pasal aritu aku jumpa zack n dia suruh aku tanya dato kamal.."mengarung kage".. apekah maksudnya itu??( istilah ini diperkenalkan oleh hafizul)
avatar
yard dean

Posts : 247
Join date : 2009-02-02
Age : 38
Location : jb johor..

View user profile http://www.apple-ijau.blogspot.com

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  cliey on Wed Mar 11, 2009 2:07 pm

terkancuih=terkejut...tapi tak tau lorat mana...huhuhu.bilakah kita akan berjumpa yea boss....huhuh
avatar
cliey

Posts : 184
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : Krau 1

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  Dato' K on Wed Mar 11, 2009 2:25 pm

yard dean wrote:terkancuih?? ape kah maksud nya.. haa aku ada satu istilah yang ingin ditanya khas pada kamal.. pasal aritu aku jumpa zack n dia suruh aku tanya dato kamal.."mengarung kage".. apekah maksudnya itu??( istilah ini diperkenalkan oleh hafizul)

patut la mus pun ada tanya aku masa kat madam kwan...tapi aku tanak ulas panjang masa tu sbb anak aku dok ade kat situ..dia ni skrg dah mcm burung murai..apa aku cakap semua dia main ikut je..br smlm wife aku kata dia dgr anak aku sebut - siot n of course dia dgr aku la ckp tu...hmmmmmmm

anyhow, mmaaaaakkkkk aiiiiii..si zack nih leh ingat lg pktaan tuh??even aku pun dah lupa..bila korang sebut nih br aku ingat balik...hafizul mmg siot je..mcm2 menda dia leh reka..well, 'kage' tu of course la singkatan drp perkataan - 'kamal gay'..huhuhuhuu..bila masa la pulak aku jd gay pun aku tak tau...'mengarung' tu takyah la aku citer kat sini sbb pkataan tu mmg bapak la 18sx nye..hmmmm..
avatar
Dato' K

Posts : 436
Join date : 2009-01-17
Age : 38
Location : seremban 2, cheroh darul makmur

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  shamshillah on Wed Mar 11, 2009 7:58 pm

bapak la kreatifnye makhluk bernama hafizul ahzam ni yer...mcm2 perkataan canggih dia cipta...teringin beno aku nak tau apa jd kat dia skrg... nih... Rolling Eyes Rolling Eyes

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  musliha mustapha on Tue Mar 17, 2009 3:35 pm

shamshillah wrote:bapak la kreatifnye makhluk bernama hafizul ahzam ni yer...mcm2 perkataan canggih dia cipta...teringin beno aku nak tau apa jd kat dia skrg... nih... Rolling Eyes Rolling Eyes
,,fizul dulu glamer dgn panggiln nama bapak dia ke atuk dia ke ekk,aku mcm ingt2 lupa terus jek,mamat tu skolah mahmud rendah kan datok K..adik dia kawan adik aku,nanti aku usyar2 kan kat dia,,kalo aku rajin laa,,, rabbit
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: KAMUS DUSUN ..... istilah2 penting daerah raub

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum