assalamualaikum diganti perkataan salam?

View previous topic View next topic Go down

assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  fazrijohari on Sun Feb 15, 2009 1:47 am

aku dpt email pasal benda alah ni n x setuju perkataan assalamualaikum diganti hanya perkataan salam shj dlm email maupun sms kita skang.. any comment? sbb setau aku yahudi dari zaman Rasulullah lagi dah ada tp Rasulullah x ubah pun perkataan Assalamualaikum tu kpd perkataan yg lain kan..

anybody have the answer or opinion? Neutral

fazrijohari

Posts : 37
Join date : 2009-02-10
Age : 38
Location : pasir gudang

View user profile

Back to top Go down

Re: assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  shamshillah on Sun Feb 15, 2009 11:58 am

biasanyer org mlas nak taip penuh assalamualaiikum...tp taip AKUM je..akum tu perkataan x elok sgt..nanti aku cr email psl nih..oleh kerana x elok guna akum, lebih elok guna perkataan salam..yg bermaksud selamat....kalo rajin lebih baik la ucap salam yg betul..wallahualam..

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  najib on Sun Feb 15, 2009 10:34 pm

aku pun penah dpt email pasai ni....ada la brief explanation gak n aku terima the fact + start guna 'salam' je kalau malas nak tulis penuh. akum tu rsnya kurang elok la disebut2.
avatar
najib

Posts : 254
Join date : 2009-01-20
Age : 37
Location : kinrara, jln tun razak

View user profile http://najedlife.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  musliha mustapha on Mon Feb 16, 2009 9:59 am

yaa betuii......aku guna ejaan salam tu pun after read 1 of the artikel which mean SALAM = SELAMAT n i'm agreed with the explaination n point given...instead guna asalamualaikum,lain bangsa lain ejaan nya,kat india asailamulaikum,kat europe salamunalaikum...so yg senang salam aje,,nanti aku cr semula artikel tu,kalo jumpa laa..... Cool
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  Syuhardy@boy on Mon Feb 16, 2009 11:49 am

aiseh...assalammualaikum tu bukan ke maksud nyer "sejahtera keatas kamu"...????
avatar
Syuhardy@boy

Posts : 294
Join date : 2009-01-22
Age : 38
Location : Puchong/Subang Jaya

View user profile

Back to top Go down

Re: assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  musliha mustapha on Mon Feb 16, 2009 5:40 pm

Syuhardy@boy wrote:aiseh...assalammualaikum tu bukan ke maksud nyer "sejahtera keatas kamu"...????
....betui la tu,salam tu kira pangkalnya @ kepala nya laa,,eehehe datok K,jgn nak spekulate taipan aku yek,,ekekekek.... afro
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: assalamualaikum diganti perkataan salam?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum