Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

View previous topic View next topic Go down

Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  zackzaidi on Sat May 16, 2009 4:41 pm

Selamat hari guru kepada rakan-rakan yang bergelar guru, cikgu, pensyarah dan pendidik.. Moga kalian menjalankan amanah yang diberikan penuh keikhlasan..
kepada rakan-rakanku yang telah bekeluarga, pada pendapat aku kalian juga layak meraikan hari guru ini kerana kalian juga adalah guru kepada anak2 kalian dirumah.. Sungguh besar erti hari ini.. tanpa mereka yang bergelar pendidik ini, kita tidak menjadi seperti kita sekarang...

Guru O Guru
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Trengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang di apungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang1979

zackzaidi

Posts : 128
Join date : 2009-02-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  anizawati ahmad mansor on Sat May 16, 2009 5:59 pm

thanks.... selamat hari guru buat kwn2 yg bergelar pendidik n guru2 kita yg byk memberi makna dalam erti kehidupan
avatar
anizawati ahmad mansor

Posts : 70
Join date : 2009-02-15
Age : 38
Location : Tg Malim, perak

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  shamshillah on Sat May 16, 2009 11:58 pm

aku teringin nak jemput cikgu suriani n cikgu mawarzi ke majlis kahwin ku ini..mana ladiorg sekrg nih

shamshillah

Posts : 316
Join date : 2009-01-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  zackzaidi on Mon May 18, 2009 9:21 am

shamshillah wrote:aku teringin nak jemput cikgu suriani n cikgu mawarzi ke majlis kahwin ku ini..mana ladiorg sekrg nih

haah.. aku tringat muka diorang nie... cikgu yang tegas tapi hasilnya menjadikan kita orang yang berguna.. sunny

zackzaidi

Posts : 128
Join date : 2009-02-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  musliha mustapha on Mon May 18, 2009 2:23 pm

aku tak nafikan mmg doang byk jasa,dan memang tak dinafikan AKO adalah mamat bunga yg sejati...ekekekekee...... geek
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  normazura on Mon May 18, 2009 5:00 pm

zackzaidi wrote:
shamshillah wrote:aku teringin nak jemput cikgu suriani n cikgu mawarzi ke majlis kahwin ku ini..mana ladiorg sekrg nih

haah.. aku tringat muka diorang nie... cikgu yang tegas tapi hasilnya menjadikan kita orang yang berguna.. sunny

ye lah .... i love cikgu mawarzi the most .....
avatar
normazura

Posts : 240
Join date : 2009-01-19
Age : 38
Location : kg jeruas, sega raub @ sri andalas, klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  musliha mustapha on Tue May 19, 2009 6:03 pm

aku paling suka cikgu ghazali,,,rasa mcm iklhas sgt dia mengajar n mendidik,,,dia ajar subjek geografi tp dia byk ajar kita beradab sopan n cara nak menghadapi masalah .... cheers cheers sunny
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  sahril sarudin on Wed May 20, 2009 2:16 am

musliha mustapha wrote:aku paling suka cikgu ghazali,,,rasa mcm iklhas sgt dia mengajar n mendidik,,,dia ajar subjek geografi tp dia byk ajar kita beradab sopan n cara nak menghadapi masalah .... cheers cheers sunny


uikkk..manis sungguh tgk mus menaipkan kata2 indah dan puitis..opss puitis kew?so sweet..cuba ko gelak sket mus..aku nak tgk sket kat celah mana yang adab dan sopan nyer..
avatar
sahril sarudin

Posts : 303
Join date : 2009-02-26
Age : 38
Location : kuala lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  musliha mustapha on Thu May 21, 2009 12:13 pm

sahril sarudin wrote:
musliha mustapha wrote:aku paling suka cikgu ghazali,,,rasa mcm iklhas sgt dia mengajar n mendidik,,,dia ajar subjek geografi tp dia byk ajar kita beradab sopan n cara nak menghadapi masalah .... cheers cheers sunny


uikkk..manis sungguh tgk mus menaipkan kata2 indah dan puitis..opss puitis kew?so sweet..cuba ko gelak sket mus..aku nak tgk sket kat celah mana yang adab dan sopan nyer..

ko nak tgk gelak aku ke nak tgk celah aku ? celah ketiakk laaa...betui aaa,dulu kan dia selalu bgtau kita cikgu apa yg marah kat kita n bgtau kita kenapa cikgu tu marah n cara nak minta maaf,,aku suka pendekatan mcm tu sebab kita mudah faham dgn situasi tu..compare dgn mawarzi,dia suka hentam terus tanpa bgtau apa silap kita n cara dia agak kasar utk emosi2 anak2 dara n teruna dahtu suka compare kelas ni dgn yg tu dgn yg sewaktu dgnnya.. ( aku rasa faktor umur cikgu mwzi n ghzli ),,,bila pendekatan kasar,respon balik akan jd kasar juga,,,kita memberontak,even LTTE punya kutua udah mati kena tembak,,,,itu pendapatan aku yg gebu ini lah..same goes pd cara mendidik anak2 kita,makin kita berkasar dgn doang,doang akan fight back by doing a naughty thing.kalau kita nak berkeras,jgn la pd anak2,hendaklah guna diplomasi..berkeras cuma kepada abahnya saja,supaya dia KERAS juga,,,,waaakakakakakkaaaa.... cheers cheers bom
avatar
musliha mustapha

Posts : 762
Join date : 2009-01-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Hari Guru kepada mereka menjadi pendidik..

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum